Услуги

Оддел за испитување на сурово млеко

АнализаКоличина на примерокВреметраење на анализата
MKC EN ISO 21187:2011
Млеко - квантитативно определување на бактериолошки квалитет
количина на млеко во чашки
(најмалку 40 ml)
48 часа
MKC EN ISO 136652:2010
Млеко - броење на соматски клетки
количина на млеко во чашки
(најмалку 40 ml)
48 часа
MKC EN ISO 9622:2013
Млеко - одредување на содржината на масти, протеини и лактоза во млекото
количина на млеко во чашки
(најмалку 40 ml)
48 часа
MKC EN ISO 5764:2010
Определување на точка на мрзнење - Криоскопски метод
количина на млеко во чашки
(најмалку 40 ml)
48 часа
MKC EN ISO 13969:2003
Млеко и млечни производи - Упатство за стандардизиран опис на тестови за микробна инхибиција
количина на млеко во чашки
(најмалку 40 ml)
24 часа
Ridascreen Aflatoxin M1, enzyme immuneassay for the quantitive analysis of aflatoxin M1 (Art. No: R1121)
СОП 1 верзија 1 Определување на Афлатоксин М1, со ЕЛИСА тест
количина на млеко во чашки
(најмалку 40 ml)
7-10 дена
MKC EN ISO 22935 - 2:2013
Органолептичка оцена на млеко и млечни производи
количина на млеко во чашки
(најмалку 40 ml)
48 часа

Оддел за микробиолошка анализа

АнализаКоличина на примерокВреметраење на анализата
МКС EN ISO 21528 - 2:2017
Хоризонтални методи за детекција и броење на Enterobacteriaceae
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)48 часа
MKC EN ISO 11290 - 1:2018
Хоризонтален метод за детекција и броење на Listeria monocytogenes и Listeria spp.
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)5 дена
MKC EN ISO 11290 - 2:2018
Хоризонтален метод за детекција и броење на Listeria monocytogenes и Listeria spp.
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)48 часа
МКС EN ISO 6888 - 2/A1:2008
Хоризонтална метода за броење на коагулаза позитивни стафилококи (Staphylococcus aureus и други видови)
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)48 часа
МКС ISO 16649 - 2:2008
Хоризонтален метод за броење на β-glucuronidase - позитивни Е. coli
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)48 часа
МКС EN ISO 4833 - 2:2013
Хоризонтална метода за броење на микроорганизми
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)3 дена
МКС EN ISO 6579 - 1:2017
Хоризонтална метода за детекција на Salmonella spp.
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)48 часа
МКС EN ISO 7932:2010
Хоризонтална метода за броење на условно присутна Bacillus cereus
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)48 часа
МКС EN ISO 21527 - 1:2008
Хоризонтална метода за броење на квасци и мувли - Дел 1: Техника на броење колонии во производи со активност на вода (аw) поголема од 0,95
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)5 дена
МКС EN ISO 21527 - 2:2008
Хоризонтална метода за броење на квасци и мувли - Дел 2: Техника на броење колонии во производи со активност на вода (аw) помала или еднаква на 0,95
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)5 дена
МКС EN ISO 7937:2008
Хоризонтална метода за броење на Clostridium perfringens
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)48 часа
МКC EN ISO 15213:2008
Хоризонтална метода за броење на сулфиторедуцирачки бактерии кои растат под анаеробни услови
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)48 часа
MKC EN ISO 18593:2008
Хоризонтални методи на техники за земање на примероци од површини со користење на контакни плочи и брисеви
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)1-5 дена
MKC EN ISO 10272 - 1:2018
Хоризонтална метода за детекција и броење на Campylobacter spp.
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)5 дена
MKC EN ISO 10273 - 1:2018
Хоризонтална метода за детекција на патогена Yersiniaenterocolitica
Оригинално пакување примерок храна (најмалку 150г примерок)5 дена

Оддел за хемиска анализа

АнализаКоличина на примерокВреметраење на анализата
MKC EN ISO 5534:2010
Определување на содржина на вкупни суви материи - сирења и топени сирења
Оригинално пакување - примерок храна48 часа
МКС EN ISO 6731:2012
Определување на содржина на вкупни суви материи - млеко, павлака и млеко во прав
Оригинално пакување - примерок храна48 часа
MKC EN ISO 8968 - 1:2014
Oпределување на содржина на азот - Дел 1 Kjeldahl принцип и пресметка на сурови протеини - Млеко и млечни производи
Оригинално пакување - производ
Сурово млеко - количина во чашки најмалку 40 ml
48 часа
MKC EN ISO 5983 - 1:2010
Определување на содржина на азот - Дел 1 Kjeldahl принцип и пресметка на сурови протеини- Храна за животни
Најмалку 200г примерок48 часа
MKC EN ISO 2446:2011
Oпределување на содржина на масти
Оригинално пакување - производ
Сурово млеко - количина во чашки најмалку 40 ml
48 часа

Локација

Север-југ 2, Битола, Р. Македонија

Контакт

+ 389 47 296 688
+ 389 71 288 829

Е-Пошта

animavetbitola@t.mk